GRONINGEN - Tientallen kroegen en cafés van Plassania - het failliete horeca-imperium van wijlen Sjoerd Kooistra - in de stad Groningen kunnen openblijven.

Dat is het resultaat van een overeenkomst tussen de curator van Plassania, Vastgoed Horeca Groningen (VHG) en bierbrouwer Heineken, zo hebben de partijen maandag bekendgemaakt.

De horecapanden komen in handen van VHG, een nieuw opgerichte vennootschap. VHG betaalt daar circa 40 miljoen euro voor. VHG zal de panden verhuren aan Heineken, die ze op zijn beurt onderverhuurt aan horecaondernemers.

Door deze constructie kunnen de cafés, onder meer op de Grote Markt en in Poelestraat, gewoon verder draaien. Dat betekent dat enkele honderden arbeidsplaatsen behouden blijven, aldus curator Seerp Gratama.

Imperium

Sjoerd Kooistra was een van de grootste horecamagnaten van Nederland. Op het hoogtepunt bezat hij meer dan tachtig zaken in onder meer Groningen, Nijmegen, Enschede en Amsterdam. Vorig jaar stortte zijn imperium in. De schulden van Plassania bedragen zo'n 150 miljoen euro. In juni 2010 pleegde Kooistra zelfmoord.

De overeenkomst die nu is getekend betreft 32 panden (waarvan 27 horecabedrijven) in Groningen, een in Nijmegen en een in Amsterdam (Club Exit). Curator Gratama spreekt van ''een mooi resultaat in een omvangrijk en complex faillissement''.

''Van meet af aan is de insteek van de onderhandelingen geweest om de positie van betrokken exploitanten en brouwerijen intact te laten. Daarnaast zijn de ondoorzichtige contracten uit het verleden opgeschoond en genormaliseerd. Hierdoor is een gezonde situatie ontstaan waardoor in de toekomst een goede bedrijfsvoering mogelijk is.''

Grote huurachterstanden

Heineken dreigde vorig jaar september nog alle kroegen van Kooistra in Groningen onmiddellijk te sluiten vanwege grote huurachterstanden. De schulden waren opgelopen tot zo'n 60 miljoen euro. De bierbrouwer ziet met deze overeenkomst niet direct geld terug. ''De claim van Heineken blijft staan, maar wordt niet meer gedekt door het hypotheekrecht'', aldus Gratama.

Toch is Heineken tevreden. ''Voor alle partijen is dit het beste resultaat'', aldus directeur Wouter Fijnaut van Horeca Heineken Nederland. ''De werkgelegenheid blijft gewaarborgd en Groningen behoudt de karakteristieke en gerenommeerde kroegen die bijdragen aan een levendig uitgaansleven. En natuurlijk mooi dat ons bier daar kan blijven worden getapt.''