AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie gaat een brugwachter vervolgen vanwege een ongeluk op de Ketelbrug eind 2009 waarbij vier mensen gewond raakten. Dat meldt een woordvoerder van het OM in Lelystad maandag.

Justitie denkt dat sprake is van menselijk falen. Op het moment van het ongeluk stond de brug volgens het OM op handbediening. Het vermoeden is dat de brugwachter een verkeerde knop heeft ingedrukt.

Bij het ongeluk ging de brug plotseling open, zonder dat de slagbomen naar beneden gingen. Hierdoor knalden meerdere auto's tegen de rand van de brug. De brugwachter wordt vervolgd wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letstel.

Vakblad voor ict Computable meldt maandag juist dat het ongeval is veroorzaakt door een softwarefout in de noodbediening.

Voorzorgsmaatregel

Een betrokkene meldt aan Computable dat in de software van de Ketelbrug geen voorzorgsmaatregel is ingebouwd die voorkomt dat de brug opengaat op het moment dat de slagbomen nog niet zijn gesloten.

Dezelfde softwarefout komt in minstens één andere Nederlandse brug voor, aldus Computable. Het OM kon maandag hier nog niet op reageren.

Ongeval Ketelbrug