AMSTERDAM – Joran van der Sloot heeft de Peruaanse Stefany Flores niet opzettelijk gedood. Het was een 'crime passionnel', zo zegt zijn advocaat Maximo Altez in een Peruaans tv-programma in Peru.

Volgens Altez ontstond er een ''verhitte discussie'' tussen Van der Sloot en Flores, die in fysiek geweld uitmondde. Voor zo'n crime passionnel staat in Peru drie tot vijf jaar gevangenisstraf.

De discussie zou zijn ontstaan nadat Flores op de computer van Van der Sloot ontdekte dat hij verdacht werd van de moord op de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in 2005 op Aruba, toen zij terugkwamen van een avondje poker.

De advocaat van de familie van het slachtoffer wijst het argument van de hand en zegt dat er al op de laptop naar de informatie is gekeken voordat ze in het casino gingen pokeren. Volgens de raadsman was het moord met voorbedachten rade, omdat Van der Sloot de vrouw ook nog beroofde.

Wreedheid

De media in Peru spraken maandag van een nieuwe strategie van Van der Sloot om zo een lagere gevangenisstraf te bewerkstelligen. De aanklagers lieten eerder weten Van der Sloot 25 tot 30 jaar achter de tralies te willen. De maximumstraf voor moord in Peru is in principe twintig jaar, maar dat kan hoger uitvallen als sprake is van grote wreedheid.

Bij de moord op Stephany Flores is dat volgens justitie het geval. Van der Sloot wordt er naast de moord van verdacht geld, een laptop en de auto van Flores te hebben gestolen.

Vlucht

Van der Sloot wordt ervan beschuldigd in mei vorig jaar de 21-jarige Flores, de dochter van een bekende autocoureur en zakenman, in een hotelkamer in de Peruaanse hoofdstad Lima te hebben omgebracht. Na een vlucht naar buurland Chili kon hij worden opgepakt. Sindsdien zit hij in de zwaarbewaakte Miguel Castro Castro gevangenis in Lima.

Van der Sloot is ook nog altijd de enige verdachte in de zaak rond de verdwijning Holloway.