DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft maandag de 48-jarige Arie van der Z. uit Katwijk veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.

De man heeft de afgelopen zestien jaar zijn vier minderjarige dochters seksueel misbruikt. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen de dader negen jaar cel geëist.

De ontucht begon toen de dochters drie jaar oud waren. Ze werden tien jaar lang drie tot vier keer per week misbruikt als hun moeder niet thuis was of wanneer de vader hen naar bed bracht.

Toen zij de puberleeftijd bereikten en zich begonnen te verzetten, hielden de incestueuze praktijken op.

Zwijgen

De vader verplichtte zijn kinderen te zwijgen omdat hij anders naar de gevangenis zou moeten. De dochters legden een schriftelijke verklaring af, waarin gruwelijke details stonden. Zij vonden alleen steun bij hun geloof. De vader heeft zijn wandaden bekend.

Het OM had een zwaardere straf geëist omdat er ''in de gehele Nederlandse rechtsorde geen vergelijkbare zaak te vinden was'’. Van der Z. zou zich eerder ook hebben vergrepen aan nichtjes, maar die zaken zijn verjaard.

In Katwijk kwam vorige maand nog een andere uitgebreide zedenzaak aan het licht, toen een 47-jarige inwoner van de Zuid-Hollandse kustplaats werd opgepakt op verdenking van ontucht met jongens. Dit onderzoek is nog in volle gang.