GRONINGEN - Twee 10-jarige meisjes uit het Groningse Wildervank zijn vorig jaar juni om het leven gekomen, omdat de automobilist die hen aanreed onderuitgezakt achter het stuur zat. Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen maandag.

Het OM eiste een werkstraf van 180 uur, een maand voorwaardelijke gevangenisstraf en een rijontzegging van zestien maanden tegen de nu 22-jarige man.

De twee meisjes waren in de zomer van 2010 in Wildervank achter een bruggetje aan het spelen. Ze kwamen onder de auto terecht toen de man over de brug reed.

De automobilist had de spelende kinderen naar eigen zeggen door de bolling van de brug niet gezien en kon daardoor niet meer remmen.

Voorkomen

Het ongeluk was volgens het OM in theorie te voorkomen geweest, als de man rechtop achter het stuur had gezeten en rustiger had gereden.

De advocaat van de verdachte meent dat de man niet veel te verwijten valt. De meisjes zaten op een uiterst ongelukkige plek achter het bruggetje en waren daardoor niet zichtbaar, stelde hij. Ook is volgens hem niet duidelijk of de man te snel heeft gereden.

Ouders

De ouders van de omgekomen meisjes kregen tijdens de rechtszaak de gelegenheid iets te zeggen over de impact van het ongeluk.

In emotionele slachtofferverklaringen brachten zij naar voren dat ze kapot zijn van verdriet. De moeder van een van de meisjes vertelde de rechter dat haar gezin door het ongeluk levenslang heeft gekregen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.