DEN HAAG - Ruim vierhonderd mensen hebben zondag in Den Haag het bombardement op de Haagse wijk Bezuidenhout in maart 1945 herdacht. Dat heeft de organisatie gemeld.

De herdenking bestond uit een kerkdienst, een kranslegging bij het ‘monument van de menselijke vergissing’ en een herdenkingsconcert in het Koninklijk Conservatorium.

Donderdag was het 66 jaar geleden dat de Engelse luchtmacht per vergissing bommen op het Bezuidenhout liet vallen, waardoor ruim vijfhonderd mensen omkwamen.

V2-raketten

Duizenden Hagenaars raakten dakloos. Het was de bedoeling van de Engelsen de lanceerinstallaties van de Duitsers voor V2-raketten in het Haagse Bos te bombarderen.

De herdenking vindt elk jaar plaats op de eerste zondag na 3 maart.

Volgens de organisatie is het ''goed om te zien dat de herdenking elk jaar meer jongeren weet te trekken. Op die manier kunnen we de herinnering aan de gevallenen levend houden."

Jozias van Aartsen

Behalve burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag waren ook zijn collega’s van buurgemeenten Leidschendam-Voorburg en Wassenaar aanwezig bij de plechtigheid.

Bewoners van de beide steden hielpen in maart 1945 intensief met het bestrijden van de brand en het opvangen van slachtoffers.

Herdenking Bezuidenhout