RIJSWIJK - In delen van Nederland staat het dagelijkse leven de komende dagen weer even stil. Voornamelijk onder de rivieren geven mensen zich dan over aan de carnavalsgekte, het feest van verkleden, drinken en gek doen.

Het carnaval begint officieel op zondag, maar op veel plekken barst het carnavalsfeest zaterdag en soms zelfs al vrijdag los. Het katholieke feest leidt officieel de vastentijd in, die woensdag van start gaat.

Brabant, Limburg en Zuid-Gelderland vormen tijdens de carnavalsdagen een aaneengesloten feestelijk gebied. Steden als Den Bosch, Eindhoven, Breda en Maastricht worden omgedoopt tot Oeteldonk, Lampegat, Kielegat en Mestreech.

Noordelijke provincies

Maar ook in andere provincies is het her en der feest. Zoals in Groningen en Friesland. In het Groningse dorp Kloosterburen, dat tijdens carnaval wordt omgedoopt tot Kronkeldörp, zit sinds 1970 de noordelijkste carnavalsvereniging van Nederland.

Carnavalsvereniging Oldeclooster organiseert op de zondag een optocht met dertig deelnemers door het dorp met duizenden mensen langs de kant. Het grootste carnavalsfeest van Noord-Nederland is elk jaar in Ter Apel, oftewel Kloosterwieke.

De Friese stad Sneek wordt zaterdag omgedoopt tot Drabbelterp, een naamscombinatie van terp en de Sneker drabbelkoek. Een van de hoogtepunten is de carnavalsmis in de Sint Martinuskerk. Daar worden duizend mensen verwacht.

Bierglazen

In Maastricht ontstond dit jaar ophef over het voornemen van burgemeester Onno Hoes om in kroegen het schenken van bier in glazen te verbieden.

Vanwege de veiligheid wilde hij alleen plastic bekers toestaan, maar de burgemeester trok bierglazenverbod weer in na een storm van protest van onder meer fracties in de gemeenteraad en carnavalsvereniging de Tempeleers.

Brabant

In Brabantse steden is glaswerk op straat dit jaar omwille van de veiligheid wel taboe. In het Krabbegat, zoals Bergen op Zoom met carnaval heet, wordt volgens een woordvoerster van de gemeente gebruikgemaakt van speciale hardplastic evenementsglazen.

In Roosendaal (Tullepetaonestad), Breda (Kielegat) en Den Bosch en Eindhoven zijn bij een buitenbar plastic glazen verplicht. De praktijk leert dat Brabantse kroegeigenaren ook binnen bier tappen in plastic glazen.

Aan het weer zal het dit jaar niet liggen. De voorspellingen zijn goed. Het wordt koud maar droog en zonnig, voorspellen de meteorologen van WeerOnline.nl.

Bekijk alle lezersfoto's van het carnaval op onze special

Lees alle carnavalsreacties op Twitter via NUlive.nl