ZAANDAM - Met de dood van de 83-jarige Albert Heijn op donderdag 13 januari jongstleden kwam er een einde aan een tijdperk.

'Meneer Albert' bracht het gelijknamige supermarktconcern, opgericht door zijn opa, tot grote bloei. Het leven van de kruidenier werd zaterdag herdacht tijdens een herdenkingsbijeenkomst in Zaandam.

Onder het publiek in de volle Oostzijderkerk waren veel bekende gezichten uit ondernemend Nederland, alsook politici als minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en eurocommissaris Neelie Kroes.

Een van de sprekers was bestuursvoorzitter Dick Boer van Ahold, die memoreerde aan Heijns pioniersgeest en voortrekkersrol, zonder de klant en het detail - vaak erg bepalend voor de klant - uit het oog te verliezen.

Opdracht

Boer herinnerde zich nog inspirerende avonden samen met Heijn, pratend over het vak, de onderneming en de klant. Boer zei het als zijn opdracht te zien het bedrijf in de geest van Heijn voort te zetten.

Heijn gaf bij zijn pensioen een standbeeld van 'de klant' (Beppie in de volksmond) cadeau met het opschrift Opdat wij nooit vergeten voor wie wij werken.

Koffie

De zoon van Albert Heijn, Ab Heijn jr., haalde een anekdote aan waarin hij en zijn vader op zondag naar een gesloten vestiging gingen - ''daar had hij een sleutel van'' - om koffie te halen.

Een briefje werd bij de kassa achtergelaten en de volgende dag betaalde moeder netjes de rekening.

Boekhoudschandaal

Ook de schrijver van het boek 'Het drama Ahold', Jeroen Smit, nam het woord. Hij refereerde aan de pijn die Albert Heijn voelde toen zijn levenswerk bijna omviel als gevolg van het boekhoudschandaal bij het concern.

''Ik leerde dat ondernemerschap uiteindelijk meer door het hart dan door het verstand wordt geïnspireerd en geregeerd. Hij voelde zich verneukt.''

Alle sprekers refereerden aan Heijn's focus op de klant. Heijn, die op 22-jarige leeftijd bij het supermarktbedrijf kwam werken, introduceerde onder meer de streepjescode, het winkelmandje en de zelfbediening.

Heijn stierf in zijn slaap, thuis op zijn landgoed bij het Engelse plaatsje Pudleston. Hij leed aan het postpoliosyndroom (PPS).

Albert Heijn herdacht