WAGENINGEN - De Wageningen Universiteit (WUR) betaalt voorlopig de zogenoemde langstudeerdersboete, die masterstudenten sociale wetenschappen aan de Wageningse instelling kunnen oplopen. 

De universiteit denkt dat deze geste ongeveer 400.000 euro per jaar gaat kosten. Dat heeft rector magnificus Martin Kropff de Wageningse studenten laten weten.

De opleiding sociale wetenschappen duurt in Wageningen twee jaar, terwijl de overheid maar voor één jaar studiefinanciering beschikbaar stelt.

De universiteit vindt een jaar echter te kort, omdat in Wageningen veel bachelors van een uitgesproken bètagerichte opleiding bij de master sociale wetenschappen terecht komen.

Zij hebben meer tijd nodig om kennis over levenswetenschappen op te doen, aldus Kropff. Door dit universiteitsbeleid lopen zo'n 250 studenten per jaar een groot risico een langstudeerdersboete van 3000 euro te moeten betalen en dat vindt de WUR onterecht.

Boete

Volgens de nieuwe onderwijsplannen mag een masterstudent maximaal een jaar langer over een opleiding doen. Daarna volgt een boete van 3000 euro voor elk extra jaar. Maar in Wageningen duurt de masteropleiding altijd al een jaar langer dan elders.

''Er hoeft maar weinig te gebeuren of een student loopt tegen de boete aan. Die betalen wij, zolang onze masteropleiding tweejarig is'', aldus Kropff.

Twee jaar

Volgens de WUR haalt 70 procent van de studenten de master binnen twee jaar. De universiteit betaalt voor de rest eenmalig de langstudeerdersboete.

Ondertussen gaat een werkgroep uitzoeken of de opleiding in Wageningen ook in één jaar mogelijk is, aangezien de universiteit vreest dat veel studenten op termijn geen belangstelling meer hebben voor de langere opleiding, als ze daardoor in de financiële problemen kunnen komen.