DEN HAAG - De PvdA en de SP in de Tweede Kamer willen opheldering van minister Hans Hillen van Defensie over mogelijke misstanden bij de marine in Den Helder. Daar zou sprake zijn van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen.

De oppositiepartijen willen zo snel mogelijk met minister Hillen in debat naar aanleiding van de berichtgeving.

Bij het prestigieuze marineonderdeel Cams Force Vision, waar software en maritieme wapensystemen worden ontwikkeld, vinden ernstige integriteitsschendingen plaats, schrijft de Volkskrant op basis van een intern dossier.

Bij de afdeling zou misbruik worden gemaakt van dienstauto's en telefoons en zouden computers en andere apparatuur achterover worden gedrukt. Ook blijft personeel ongeoorloofd weg en zijn er volgens de krant sterke aanwijzingen dat het management ten onrechte hoge bonussen en aanblijfpremies opstreek.

In opspraak

De IT-divisie in Den Helder valt onder de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Een andere afdeling daarvan, gevestigd in een kazerne in Den Haag, kwam eerder in opspraak na berichten over machtsmisbruik, intimidatie en handel in drugs.

Die zaken zijn onderzocht. Maar Hillen zei begin vorige maand in de Tweede Kamer dat het Openbaar Ministerie geen vervolging instelde, omdat de regels in de praktijk te onduidelijk waren. Volgens de minister zijn de regels verscherpt, zijn er maatregelen genomen en gaat het sindsdien goed.

Het ministerie van Defensie wilde zaterdag niet reageren op de vermoedelijke integriteitsschendingen bij het marineonderdeel. De minister zal volgens een woordvoerder binnenkort een brief over integriteit bij DMO naar de Tweede Kamer sturen. Daarin neemt hij de kwestie in Den Helder mogelijk mee.

Klokkenluiders

PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink en haar SP-collega Jasper van Dijk, die Hillen volgende week ter verantwoording willen roepen, dringen aan op bescherming voor de klokkenluider en de medewerkers die kritisch hebben getuigd.

''Van klokkenluiders worden bijna daders gemaakt'', zei Eijsink. Ze benadrukt verder dat er eindelijk eens een onafhankelijke inspectie moet komen bij Defensie. Ook wijst Eijsink erop dat er al voldoende regels voor integer gedrag zijn. Het gaat er volgens haar echter om dat mensen daarnaar leven.

Incident

Volgens SP'er Van Dijk heeft Hillen in het Kamerdebat over de misstanden bij het hoofdkantoor van DMO in Den Haag gezegd dat hem geen andere feiten bekend waren. De minister sprak van een geïsoleerd incident.

Maar op hetzelfde moment was zijn ministerie met de zaak in Den Helder bezig. Als blijkt dat de minister daarvan wel op de hoogte was maar de Kamer niet of onjuist heeft geïnformeerd, heeft hij volgens Van Dijk een probleem.