AMSTERDAM - Straatcoaches in Amsterdam verzinnen meldingen over overlastgevende jongeren om aan hun quotum te voldoen.

De beveiligers moeten ongeveer acht incidenten met hangjongeren per dag melden, maar als er - bijvoorbeeld vanwege regen - niemand op straat is, krijgen jongeren verzonnen klachten in de schoenen geschoven.

De straatcoaches krijgen miljoenen euro's subsidie. Meerdere (ex-)straatcoaches verklaren tegenover De Telegraaf dat de meldingen worden verzonnen om het budget te verantwoorden.

"Onze leidinggevenden moeten toch verantwoorden waar ze die 6,4 miljoen euro subsidie voor nodig hebben."

Vertrouwen

Een oud-straatcoach verklaart met het werk te zijn gestopt omdat hij het vreselijk vond het vertrouwen van de jongeren te schaden.

"Moest je bijvoorbeeld zeggen dat je die en die op straat had zien blowen. Kregen de ouders van zo'n jongen de politie op bezoek. Nou, laat die gast dan nog maar eens aan zijn vader uitleggen dat hij niet eens rookt."

Verdienen

Een andere voormalig straatcoach zegt dat het goed verdiende en dat het werk licht was. "We verdienden 1800 euro en je hoeft niet geschoold te zijn. Dat is lekker verdienen, want we deden vaak helemaal niks."

Hij zag ook coaches blowen, gedrag wat ze onder de jongeren juist geacht worden te ontmoedigen. Andere coaches zouden cocaïne dealen en gestolen spullen verkopen.

Debat

De SP in Amsterdam dringt aan op een debat over de inzet van straatcoaches. De partij wil dat burgemeester Eberhard van der Laan de jeugdoverlast in de verschillende Amsterdamse buurten gerichter gaat bestrijden.

SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: ''Wij krijgen al langer signalen over verveelde straatcoaches. Ze hangen soms verveeld rond in buurten en sommigen veroorzaken ook zelf overlast.''

Volgens de SP werkt de aanwezigheid van straatcoaches in een aantal wijken goed, maar moet de gemeente in andere buurten juist kiezen voor een alternatief. Ivens: ''Soms is een jongerencentrum of een hangplek nuttiger dan extra toezicht.''