DEN HAAG - De gemeenten willen gegevens van de verzekeraars over verkeersongevallen om een goed beeld te krijgen over mogelijke knelpunten of gevaarlijke wegsituaties.

Dat heeft een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag gezegd naar aanleiding van een artikel in Trouw.

Vroeger maakte de politie proces-verbaal op bij vrijwel ieder ongeval, sinds ruim een jaar komen agenten niet meer opdagen bij ongevallen met alleen blikschade. De afhandeling is een zaak van de verzekeraars.

Daardoor krijgen de wegbeheerders, zoals de gemeenten en de provincie, geen gegevens meer. Wel geeft Rijkswaterstaat een paar keer per jaar informatie, maar daaraan hebben de wegbeheerders niet genoeg.

Vangrail

De wegbeheerders moeten het nu vaak doen met meldingen van burgers of berichten in de lokale media of de constatering dat er op een bepaald punt meerdere voertuigen tegen de vangrail zijn gebotst. Zij willen echter meer en structurele gegevens om inzicht te kunnen krijgen in de verkeersveiligheid.

Een woordvoerder van de SkVV, de samenwerking van de zeven stadregio’s in het kader van verkeer en vervoer, bevestigde de behoefte aan zoveel mogelijk gegevens over verkeersongevallen.

Doorspelen informatie

Volgens het Verbond van Verzekeraars is het doorspelen van informatie over verkeersongevallen ''wettelijk niet toegestaan''. Het verbond zegt dat in een reactie en verwijst de VNG voor informatie naar de politie.