DRIEBERGEN - Medewerkers van het Korps landelijke politiediensten waren op het moment waarop de Amsterdamse crimineel Stanley Hillis werd doodgeschoten, in de directe omgeving van de schietpartij in Amsterdam-Oost.

Ze waren daar voor een observatie- en fluisteroperatie, aldus de politie donderdag. Volgens de politie kwam de aanslag op maandag 21 februari volkomen onverwacht.

''Er is nog geprobeerd de auto van de daders te volgen. Maar in de hectiek van het moment raakten de daders uit beeld. Alle activiteiten en verbindingen waren namelijk ingericht op een heimelijke afluisteroperatie. Daardoor was het niet mogelijk adequaat om te schakelen naar een arrestatie'', aldus het KLPD.

Betreuren

Het Korps landelijke politiediensten betreurt het dat de daders van de aanslag op de Amsterdamse crimineel Stanley Hillis zijn ontkomen.

Het KLPD ging donderdag uitgebreid in op het incident in de Amsterdamse Fizeaustraat. De politie was van plan in een onderzoek naar de zware en georganiseerde criminaliteit een geplande ontmoeting van Hillis met een ander af te luisteren.

Dat gebeurde vanuit een aanhangwagen. De medewerkers in de aanhanger hadden geen zicht op wat er buiten plaatsvond. ''De mensen in de aanhangwagen werden verrast door de aanslag, hoorden schoten, maar konden zelf niet ingrijpen'', aldus het KLPD.

Volgen

De politiehelikopter, die op grote afstand in het luchtruim cirkelde, probeerde aanvankelijk de auto van de dader(s) te volgen, maar ''vanwege de nabijheid van Schiphol en het intensieve luchtverkeer, kon de heli niet vrij door het luchtruim bewegen'', legt de politie uit.

Aan de onderlinge communicatie tussen politiemedewerkers schortte bovendien het een en ander, verklaart het KLPD. Hierdoor raakten de daders uit beeld.

Omschakelen

''Hoewel het omschakelen van een heimelijke afluisteroperatie naar een risicovolle arrestatie moeilijk is, betreurt het KLPD het dat er geen aanhouding heeft kunnen plaatsvinden. Inmiddels is een aanscherping van dit soort operaties en van de verbindingen in gang gezet'', luidt de verklaring.

Het korps noemt het tenslotte zeer zorgwekkend dat in de media is gesuggereerd dat de actie is mislukt door een lek binnen de politieorganisatie.

''Het KLPD neemt dit hoog en gaat dit tot de bodem uitzoeken. Het Landelijk Parket heeft hiertoe inmiddels opdracht gegeven tot een onderzoek door de Rijksrecherche.''

Ouwe

Stanley Hillis (1946) was een oudgediende in het Amsterdamse criminele milieu. Zijn bijnaam was de Ouwe. Hij was al in de jaren zeventig van de vorige eeuw actief in de misdaad. Hij pleegde onder meer een reeks overvallen. In 1979 schoot hij een politieman neer.

Familie

De familie van Hillis is zeer teleurgesteld dat de daders van de moord konden ontkomen, ondanks de aanwezigheid van de politie. Dat laat de advocaat van Hillis, Mark Teurlings, weten. De familie wil uitgezocht hebben hoe dat kan. Hillis werd donderdag gecremeerd.

Stanley Hillis neergeschoten