LEEUWARDEN - Een politieagent die in januari vorig jaar een verdachte drie keer beschoot, heeft zich schuldig gemaakt aan poging tot moord, vindt advocaat Jan Boone, die de verdachte bijstaat.

Boone zei donderdag bij het gerechtshof in Leeuwarden dat de agent ''op eigen initiatief in strijd met de instructie zonder noodzaak is gaan schieten''.

Hij vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk moet worden verklaard.

Messenzwaaier

De man, Wytze J. (41) uit Zwagerbosch, zwaaide op 19 januari vorig jaar met een mes op het schoolplein van zijn kinderen in Heerenveen.

De rechtbank veroordeelde de man eind vorig jaar tot een celstraf van vier jaar, waarvan een voorwaardelijk.

Het OM ging tegen de straf in beroep, omdat het eigenlijk ook had gewild dat de man tbs met dwangverpleging had gekregen.

Wraking

Het gerechtshof kon donderdag nog niet beslissen over de ontvankelijkheid van het OM, omdat de rechters het dossier nog niet hadden.

Omdat ze desondanks wel de hechtenis van de verdachte verlengden, raakte Boone zijn vertrouwen in de rechters kwijt en verzocht hij om wraking van het hof.

Het is nog niet bekend wanneer deze wraking wordt behandeld. Tot die tijd ligt de zaak in elk geval stil.

Rijksrecherche

Verdachte J. werd in zijn armen geraakt en hield littekens aan de schoten over. De rijksrecherche concludeerde eerder dat de agent rechtmatig had gehandeld.

Boone bestrijdt dat, omdat de agent zegt dat hij de school wilde beschermen en wilde voorkomen dat de man zelfmoord zou plegen.

Disportioneel

Maar volgens hem was de school afgesloten, liep de man bij de school weg en kon hij zich, na het tweede schot, niet meer verweren.

''Het was volstrekt zinloos, onrechtmatig en disproportioneel geweld door de politie.'' Hij overweegt namens J. aangifte te doen tegen de agent.