DEN HAAG - Weer meer daders van seksueel misbruik hebben zich bij de commissie-Deetman gemeld. Dat heeft oud-minister Wim Deetman donderdag bevestigd tegenover de Wereldomroep. Om hoeveel daders het gaat, wilde de woordvoerder van de commissie niet zeggen.

CDA'er Wim Deetman riep daders 17 februari op zich te melden bij de commissie die onderzoek doet naar seksueel misbruik van minderjarigen binnen de Rooms-Katholieke Kerk. ''Voor die oproep had al een aantal daders zich gemeld bij Deetman'', aldus de woordvoerder van de commissie.

''In de ruim tweeduizend meldingen die nu in totaal zijn binnengekomen, wordt een flink aantal namen genoemd van vermeende daders.''

Volgens de woordvoerder gaat het ongeveer om duizend namen maar moeten dubbeltellingen nog worden uitgezocht. Daders kunnen zich nog tot 4 april bij de commissie melden.

Onafhankelijk

GroenLinks pleitte er donderdag voor dat er nu snel een onafhankelijke waarheidscommissie komt, naast de commissie-Deetman.

''Juist doordat deze commissie in opdracht van de bisschoppen werkt, voelen veel slachtoffers niet de vrijheid om seksueel misbruik te melden. De huidige onderzoekscommissie, onder leiding van de heer Wim Deetman, lijkt hierdoor een diepgravend onderzoek zonder een schijn van partijdigheid, in de weg te staan'', aldus de Kamerleden Ineke van Gent en Tofik Dibi.