AMSTERDAM - Een lik-op-stuk-beleid, intensieve begeleiding en ingrijpen in gezinnen. Dat zijn de pijlers onder de manier waarop Amsterdam zeshonderd, veelal jonge veelplegers wil gaan aanpakken.

Burgemeester Eberhard van der Laan, korpschef van de politie Bernard Welten en hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar presenteerden de aanpak donderdag.

De zeshonderd veelplegers zijn veelal tussen de 18 en 24 jaar oud. Zij zijn samen in de afgelopen jaren 15.000 keer in contact gekomen met de politie, onder meer voor ernstige misdrijven als overvallen.

''Zij zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit in de stad'', aldus Van der Laan.

Rechercheurs

Zoals eerder al bekend werd, maakt de politie 250 rechercheurs vrij om deze groep aan te pakken. Dit leidt er wel toe dat de politie op andere terreinen moet inleveren. Zo kunnen vermoedelijk niet meer alle wijkbureaus 's nachts open zijn.

Het Openbaar Ministerie heeft een speciaal team opgericht om de zogeheten top 600 op de huid te zitten.

Justitie is onder meer van plan hen ook voor kleine vergrijpen te vervolgen, hogere straffen te eisen voor ernstige misdrijven en hoger beroep sneller af te handelen.

Verstandelijke beperking

Alle veelplegers worden na hun aanhouding of veroordeling gecontroleerd op een verstandelijke beperking, psychosociale problemen of verslaving. Zo nodig krijgen ze hulp of medicijnen.

Tevens komen ze in aanmerking voor de ISD-maatregel (Inrichting Stelselmatige Daders). Die werd tot nu toe toegepast op verslaafde veelplegers.

Reclassering

Naast gemeente, politie en justitie zijn instanties als de reclassering en zorg- en jeugdinstellingen bij de aanpak betrokken. Zij hebben afgesproken dat ze de zeshonderd veelplegers met voorrang gaan aanpakken, vervolgen of begeleiden.

Belangrijk is dat de betrokken partijen beter willen gaan samenwerken. ''We willen ons opstellen als een overheid en ons gedrag beter op elkaar afstemmen'', aldus Van der Laan.

De verschillende partijen gaan ook ingrijpen in de gezinnen van de jonge veelplegers. Dat moet voorkomen dat hun jongere broertjes ook het verkeerde pad opgaan. Zo wordt bijvoorbeeld streng gecontroleerd of ze niet spijbelen.