AMSTERDAM - De politie heeft enorm geblunderd bij de moord op topcrimineel Stanley Hillis. Dat schrijft De Telegraaf. Hillis werd vorige week op klaarlichte dag in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer neergeschoten.

Volgens de krant heeft de liquidatie zich afgespeeld voor het oog van de politie. Twee rechercheurs zaten verscholen in een aanhangwagen en keken op anderhalve meter toe hoe de topcrimineel in zijn auto met kogels werd doorzeefd. Door een 'reeks fouten' konden de moordenaars vervolgens ontkomen.

De politie was volgens de krant op de hoogte van een ontmoeting tussen Hillis en een oude bekende van hem uit de onderwereld, Donald G.

Om het gesprek te kunnen afluisteren had de politie een aanhangwagen op het parkeerterrein gezet waarin tijdens de ontmoeting twee rechercheurs zaten. Verderop stond een observatieteam en boven de ontmoetingsplek cirkelde een politiehelikopter.

Problemen

Door problemen met de apparatuur konden de rechercheurs in de aanhangwagen hun collega's niet snel genoeg waarschuwen om de achtervolging in te zetten. Ook was het niet duidelijk wie achter het busje van de moordenaar aan moest gaan.

Donald G. werd aangehouden toen hij arriveerde op de plek waar Hillis kort daarvoor was vermoord. Hij bleek niets met de liquidatie te maken te hebben en is weer op vrije voeten gesteld.

Volgens de krant is de politie door de blunders in grote verlegenheid gebracht.

Stanley Hillis neergeschoten