AMSTERDAM - De 44-jarige Nederlander Tjalling van K.V is op het Spaanse eiland Ibiza veroordeeld tot negen jaar cel. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank woensdag gemeld.

Hij werd in juni 2009 aangehouden toen er een lading chocoladerepen met daarin lsd bij zijn huis werd onderschept.

De zaak kwam aan het rollen nadat twee medewerkers van het transportbedrijf die de repen moesten bezorgen hiervan hadden gesnoept en vervolgens ziek werden. Vervolgens werd de guardia civil ingelicht en werd de vracht chocorepen gevolgd naar het huis van Van K.V.

Bij de Nederlander thuis werd zeventien kilo xtc en MDMA, het hoofdbestanddeel van de partydrug, en elfduizend euro in contanten gevonden. De drugs hadden volgens de rechtbank een waarde van één miljoen euro.

Zwakke geestelijke gesteldheid

Van K.V moet naast zijn celstraf ook een boete van 720 duizend euro betalen. De Spaanse justitie had twaalf jaar en een boete van negen ton geëist. De verdediging voerde onder meer aan dat Van K.V een zwakke geestelijke gesteldheid heeft en een grootgebruiker van drugs is. Hij probeerde strafvermindering te krijgen door te doneren aan een lokaal anti-drugsprogramma.

Groot

Van K.V is volgens de Spaanse rechter geen kleine drugsdealer op het feesteiland, maar hij zou een lucratieve handel voor zichzelf hebben opgezet. Justitie noemde hem zelfs een van de grootste drugsdealers van Europa.

De veroordeelde is de ex van model Micky Hoogendijk, momenteel de vriendin van Adam Curry. Van K.V is sinds vorig jaar november op borgtocht vrij.