DEN HAAG - Het staatsbezoek dat koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima van zondag tot en met dinsdag aan Oman zouden brengen, is uitgesteld.

Dat is in goed overleg tussen Oman en Nederland besloten, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst woensdagmiddag. Volgens de RVD ''vragen de huidige ontwikkelingen alle aandacht en daarom kan het bezoek beter later worden afgelegd''.

Het geplande bezoek aan Qatar, dat op Oman zou volgen, gaat volgende week wel door.

De afgelopen dagen drongen verscheidene partijen in de Tweede Kamer aan op uitstel. In Oman gingen de laatste dagen mensen de straat op om te demonstreren, onder meer in de stad Sohar waar het koninklijk gezelschap een bezoek aan de havens zou brengen. Ook werd er gedemonstreerd in de hoofdstad Masqat.

Zeldzaam

Betogingen zijn zeldzaam in Oman. De populaire sultan Qaboos bin Said regeert het land al veertig jaar met strakke hand. Hij beloofde zondag 50.000 nieuwe banen te creëren en geld voor werklozen. Ook komt er een onderzoek naar meer macht voor de quasi-parlementaire adviesraad van de regering, de Majlis al-Shura.

Premier Mark Rutte zei maandag dat de situatie in Oman nauwlettend in de gaten gehouden zou worden en dat de regering ''in uiterste zorgvuldigheid'' wilde afwegen of een bezoek van de koningin veilig zou zijn.

Volgens hem moest voorkomen worden dat het bezoek wordt gezien als steun aan de sultan. Maar tegelijk kan het niet laten doorgaan van het bezoek zonder zorgvuldige afweging ook worden gezien als inmenging in binnenlandse aangelegenheden, aldus Rutte maandag.

Tweede Kamer

De meeste partijen in de Tweede Kamer vinden het verstandig dat woensdag is besloten het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Oman uit te stellen.

''Het is niet verstandig om in een onrustige fase het land te bezoeken", aldus Henk Jan Ormel (CDA). Het Kamerlid wijst erop dat de Tweede Kamer helemaal niet gaat over de agenda van de majesteit, die zelf prima in staat is om in te schatten of een staatsbezoek verstandig is.

Logisch

VVD'er Atzo Nicolaï noemt het ''logisch en verstandig omdat het land op dit moment zo in beweging is dat het niet gelukkig is daar op het hoogste niveau naartoe te gaan''.

Net als Ormel vindt Nicolaï het belangrijk dat het bezoek niet is afgeblazen maar dat er nu een nieuwe datum wordt gezocht. Volgens de VVD'er is een staatsbezoek aan Oman belangrijk voor de politieke en economische betrekkingen.

Wilders

Ook PVV-leider Geert Wilders vindt het ''heel verstandig'' dat het staatsbezoek van de koningin nu niet doorgaat. Het was volgens Wilders erg onverstandig geweest als het geplande bezoek wel gewoon was doorgegaan.

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans spreekt eveneens van een ''verstandig besluit''. Timmermans drong er dinsdag nog op aan om de reis uit te stellen vanwege de onrust in Oman. Volgens hem bestond het risico dat de vorstin onbedoeld en ongewild betrokken zou raken bij de verwikkelingen in Oman, waar de bevolking zich tegen het regime heeft gekeerd.

SP

SP-Kamerlid Harry van Bommel zei maandag al dat de vorstin sowieso niet naar Oman en Qatar moet gaan. Het zou een verkeerd signaal afgeven aan de bevolking.

De SP'er is bang dat de autoriteiten het bezoek aangrijpen om de aandacht van de echte problemen af te leiden.

VNO-NCW

VNO-NCW betreurt het dat het staatsbezoek Beatrix is uitgesteld, omdat er veel tijd en energie in de voorbereiding is gestoken.

"We vinden het jammer. Een delegatie uit het bedrijfsleven zou op het hoogste niveau praten met de regering van Oman'', aldus een woordvoerder van de werkgeversorganisatie.

''Maar wij hebben van meet af aan gezegd dat wij ook niet gaan, als de koningin niet gaat'', aldus de zegsman. Het geplande bezoek aan Qatar, dat op Oman zou volgen, gaat volgende week wel door.

China

Het is niet de eerste keer dat een staatsbezoek wordt uitgesteld. In mei 1989 gebeurde het ook. De koningin moest toen een staatsbezoek aan China vlak voor aanvang afzeggen in verband met onrust in dat land