AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag bepaald dat Daan van der E. (28) en Tamara F. (32), hoofdverdachten in een omvangrijke drugszaak rond fanatieke Ajaxaanhang, voorlopig achter slot en grendel blijven.

Het voorarrest van de 54-jarige moeder van Tamara hief de rechtbank op.

Twee andere verdachten kwamen woensdag onder voorwaarden vrij. Een derde blijft vooralsnog vastzitten. De beklaagden verschenen dinsdag pro forma voor de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de groep ervan een criminele organisatie te hebben gevormd, die op grote schaal harddrugs zou hebben verhandeld en in diverse thuiskwekerijen hennep zou hebben geteeld.

In totaal heeft justitie nu zeventien verdachten op de korrel. Een aantal van hen is fanatiek Ajaxsupporter, behorend tot het zogeheten sfeervak, Vak 410.

Afgeluisterd

Daan van der E. en Tamara F. werden vorig jaar november opgepakt na langdurig politieonderzoek, waarbij de verdachten werden geobserveerd en afgeluisterd.

Het stel bewoonde een etage in de Amsterdamse wijk De Pijp. In dat pand woont Tamara's moeder op de begane grond.

In die woning stuitte de politie bij doorzoeking op grote geldbedragen, een vuurwapen, een hasjpers en een machine om hasj vacuüm te verpakken.

Voorarrest

De vrouw heeft tot dusver verklaard nauwelijks enige weet te hebben gehad van de handel van haar dochter en de vriend.

Omdat de rechtbank geen concrete aanwijzingen zag dat zij zich opnieuw schuldig zou maken aan soortgelijke feiten, hief zij het voorarrest van de moeder op.

Xtc

In de woning van Tamara F. en Daan van der E. vond de politie onder meer een aanzienlijke partij xtc-pillen, een hoeveelheid cocaïne, hasj en wat klein wapentuig. De cocaïne zou per koerier onder klanten worden gedistribueerd na telefonische bestellingen.

Volgens het OM is het onderzoek nagenoeg afgerond. De rechtbank verdaagde het proces voor drie maanden. Over een week beslist het rechtscollege welke getuigen er nog gehoord moeten worden.