EMMEN - Dertig jongeren tussen de zestien en twintig jaar uit Emmen en Coevorden zijn sinds december het slachtoffer geworden van een grote fraudezaak.

Onder valse voorwendselen of onder bedreiging werden hun bankpassen en pincodes afgepakt. Daarmee werd gestolen geld geïnd of weggesluisd.

Ronselaars nemen de pinpassen over en halen bij verschillende banken al het geld eraf. ''Tot en met het krediet van de jongeren aan toe'', vertelde een woordvoerder van de politie woensdag. ''De slachtoffers krijgen daardoor een schuld en die wordt niet vergoed door hun bank.''

De politie waarschuwt jongeren om nooit hun bankpas en pincode af te geven. ''Gebeurt dat desondanks toch, dan moeten zij zo snel mogelijk hun rekening blokkeren en contact opnemen met de politie.''

Phishing e-mails

Het gestolen geld dat op de rekening van de jongeren werd gestort, is voornamelijk dankzij zogenaamde phishing e-mails buitgemaakt bij andere gedupeerden in het land. Dit zijn valse e-mails die lijken te komen van hun bank.

Door op deze e-mails te reageren, worden persoonlijke gegevens van de rekeninghouders bij criminele verzenders bekend. Daardoor krijgen zij toegang tot de bankrekening van de gedupeerden.

Onderzoek

Er wordt geld van deze rekening afgehaald en gestort op de rekeningen van de jongeren die hun bankpas en pincode hebben afgegeven. Een ronselaar pint vervolgens al het geld van de rekeningen van de jonge slachtoffers en gaat ermee vandoor.

Vooralsnog zijn er geen aanhoudingen verricht. De politie denkt nog enkele maanden nodig te hebben om het onderzoek af te ronden.