ARNHEM - De gemiddelde score voor de Cito-toets was dit jaar 535,9 punten. Daarmee kregen de meeste kinderen in groep 8 het brugklasadvies gemengde/theoretische leerweg en havo. Dat heeft Cito woensdag laten weten.

Begin februari werd op ruim zesduizend basisscholen in Nederland de toets afgenomen. Het resultaat is ongeveer hetzelfde als voorgaande jaren.

Drie kinderen hebben alle tweehonderd vragen van het verplichte deel goed ingevuld op het gebied van taal, rekenen/wiskunde en studievaardigheden. Een van hen heeft ook nog de negentig facultatieve vragen over wereldoriëntatie goed gemaakt.

Acht kinderen maakten slechts één fout. Ruim 157.000 kinderen van circa 6200 basisscholen, dat is ongeveer 85 procent van alle Nederlandse basisscholen, hebben de toets gemaakt.

Verplichte eindtoets

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) liet dinsdag weten dat er vanaf het schooljaar 2012/2013 een verplichte eindtoets voor alle basisscholen komt. Deze wordt verschoven naar later in het jaar, namelijk tussen 15 april en 15 mei. Op die manier wordt de overgang naar de brugklas soepeler.