AMSERSFOORT - De twaalf mensen die op kerstavond werden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme, dreigen aangifte tegen PVV-leider Geert Wilders te doen. Dat meldt advocaat Michael Ruperti dinsdag, die negen van hen vertegenwoordigt.

Wilders sprak volgens Ruperti beledigende woorden over ze, na hun arrestatie. De politicus reageerde op de kersttoespraak van koningin Beatrix.

Zij stelde dat de kracht in de Nederlandse samenleving moet worden gezocht in dat wat verbindt in plaats van in het vergroten en verharden van tegenstellingen.

Enkele uren later twitterde Wilders: ''De twaalf opgepakte Somalische terreurverdachten zochten volgens mij in Nederland niet direct naar wat ons verbindt en delen onze waarden vast ook niet.''

Excuses

De twaalf willen dat Wilders zijn woorden terugneemt en zijn excuses aanbiedt, omdat de nationale recherche inmiddels heeft geconstateerd dat de Somaliërs niets met terrorisme te maken hebben.

''Ze zijn van alle blaam gezuiverd. Juist van hem hadden ze verwacht dat hij zou begrijpen dat iemand onschuldig is totdat het tegendeel is bewezen'', zegt Ruperti verwijzend naar de strafzaak die nu bij de rechtbank in Amsterdam tegen Wilders loopt.

Wensen

Als de PVV-leider aan de wensen van de twaalf mannen voldoet, zal de aangifte uitblijven. Als Wilders zijn woorden niet terugneemt, zullen de Somaliers een aangifte tegen hem doen wegens belediging, smaad, discriminatie en het aanzetten tot haat.