AMSTERDAM - Bouwbedrijf VolkerWessels is bereid het Stedelijk Museum in Amsterdam af te bouwen uit de boedel van de failliete aannemer Midreth.

Het college van burgemeester en wethouders in Amsterdam heeft dinsdag ingestemd met de voorwaarden.

VolkerWessels kan direct de bouwwerkzaamheden hervatten en de garanties uit het contract van Midreth overnemen, maakte cultuurwethouder Carolien Gehrels bekend.

Curatoren

De gemeente moet nog wel overeenstemming bereiken met de curatoren. Om die reden kanzij nog geen uitspraken doen over de totale kosten als gevolg van het faillissement.

De gemeenteraad is geïnformeerd en spreekt op 9 maart over het Stedelijk.

Aansprakelijkheid

Sinds het faillissement van Midreth begin februari ligt het werk stil. Sindsdien werkt de gemeente achter de schermen aan een spoedige hervatting van de bouw op het Museumplein.

Vrijdag verklaarde VolkerWessels zich bereid het werk aan het museum af te ronden en vrijwel alle aansprakelijkheden uit het contract van Midreth over te nemen. De nieuwe aannemer kan direct na een overeenkomst met de curatoren de bouwwerkzaamheden hervatten en levert de nieuwbouw uiterlijk tien maanden later op.

Vertraging

Het college koos voor dit scenario in plaats van het werk opnieuw Europees aan te besteden of in eigen regie af te maken. Het nadeel van aanbesteding zou een extra vertraging betekenen voor het project en een onzekere uitkomst wat de kosten en de risico's betreft.

Het werk in eigen regie afmaken achtte het college niet aanvaardbaar met het oog op de grote risico's voor de gemeente en onzekerheid voor planning en kosten.

Bemoedigend

Gehrels sprak dinsdag van een bemoedigende stap: ''Na het faillissement lagen er verschillende mogelijkheden om de bouw te hervatten. Dit scenario heeft in deze situatie onze voorkeur, gelet op de zekerheid, planning en kosten van het project. De volgende stap is overeenstemming met de curatoren.''

Een woordvoerster van VolkerWessels noemt het een uitdaging om het prestigieuze project te mogen afbouwen en de bouw tot een goed einde te brengen. ''We zijn blij dat we de stad Amsterdam hiermee een oplossing kunnen bieden'', aldus de woordvoerster.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam is sinds 2004 gesloten. Donderdag opent het museum in de gerenoveerde oudbouw voor de tweede keer een tijdelijke expositie.