DEN HAAG - Nederlanders zijn zich het afgelopen jaar niet veiliger gaan voelen. Dat blijkt uit de Integrale Veiligheidsmonitor (IVM) van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het ministerie van Veiligheid en Justitie, die dinsdag verscheen.

Volgens de Veiligheidsmonitor voelde in 2010 een kwart van de bevolking zich wel eens onveilig.

Dat is vrijwel evenveel als in 2008 en 2009, aldus het CBS. Het aandeel van de bevolking dat daadwerkelijk te maken kreeg met veelvoorkomende criminaliteit, daalde licht: van 27 procent in 2009 naar 25,4 procent vorig jaar.

De IVM is in 2010 voor het derde jaar uitgevoerd. Het is een onderzoek onder Nederlanders van 15 jaar en ouder naar onder meer de leefbaarheid van de buurt, buurtproblemen, gevoelens van onveiligheid, slachtofferschap en de mening van burgers over het functioneren van de politie en de gemeente.

In totaal zijn voor deze IVM ruim 40.000 personen ondervraagd, meldt het CBS.

Grote steden

De afgelopen twee jaar hebben ook gemeen dat inwoners van stedelijke gebieden zich minder veilig voelen dan anderen. In de grote steden worden ook meer mensen slachtoffer van veelvoorkomende criminaliteit als vandalisme, geweld en diefstal.

Het aandeel van ongeveer 2 procent van de bevolking dat zich vaak onveilig voelt, verandert volgens het CBS al een paar jaar nauwelijks.

Amsterdam

In de regio Amsterdam worden procentueel gezien de meeste mensen slachtoffer van een misdrijf: 36 procent. 36,7 procent van de Amsterdammers voelt zich wel eens onveilig.

Op de tweede plaats komt Rotterdam-Rijnmond. Daar is vorig jaar bijna 32 procent van de inwoners slachtoffer van criminaliteit geworden.

In Haaglanden was dat bijna 31 procent. De percentages burgers die zich Rotterdam en Den Haag onveilig voelen, komen ongeveer overeen met het deel van de mensen dat slachtoffer is geworden.