AMSTERDAM - Edwin R., een van de verdachten in de Amsterdamse zedenzaak, komt donderdag 'op voorwaarden vrij'. Dat bevestigt de rechtbank van Amsterdam dinsdag.

R. (39) moet verplicht meewerken aan onderzoeken door een psycholoog en een psychiater. Ook moet hij zich laten behandelen als de specialisten daar noodzaak toe zien, vertelt een persrechter van de Amsterdamse rechtbank aan NU.nl.

Verder komt R. onder toezicht te staan van Justitie en moet hij bereikbaar blijven. Wanneer hij zich niet aan de voorwaarden houdt, wordt hij weer in bewaring genomen.

Aanleiding voor de vrijlating van R. is dat hij niet langer wordt verdacht van ontuchtelijke handelingen met minderjarigen. Eerder waren daarvoor wel aanwijzingen, aldus de persrechter.

R. werkte, net als de hoofdverdachte in de grootschalige zedenzaak Robert M., als oppas in kinderdagverblijf Het Hofnarretje in Amsterdam. Hij zou seksuele handelingen met zichzelf hebben verricht voor een webcam tijdens chatsessies met minderjarigen. Ook wordt hij verdacht van het bezit van kinderporno.

Robert M.

M. en diens partner Richard van O. blijven vastzitten. De 27-jarige Robert M. heeft inmiddels 83 gevallen van misbruik met jonge kinderen bekend.

Robert M. staat op 17 maart voor het eerst voor de rechter. Het gaat dan om een pro-formazitting, de zaak zal die dag niet inhoudelijk worden behandeld.

Alles over de Amsterdamse zedenzaak.