GRONINGEN - Enkele voetbalhooligans van FC Groningen maakten in 2009 en 2010 deel uit van een criminele organisatie die zich bezighield met drugshandel en afpersing.

Dat zegt het Openbaar Ministerie in Groningen.

Tegen de vijf hoofdverdachten in de zaak werden maandag voor de rechtbank gevangenisstraffen van twee tot vijf jaar geëist.

De vijf werden eind mei 2010 aangehouden bij een grootscheepse politieactie in Groningen. Ze worden verdacht van handel in harddrugs, afpersing, wapenbezit en geweld.

Z-side

De bende stond onder aanvoering van de 33-jarige Jan B.. De man is een van de toonaangevende figuren binnen de Z-side, de fanatieke aanhang van FC Groningen. B. kreeg zijn inspiratie uit Engeland, waar hij contacten onderhield met hooligans van West Ham United.

Het onderzoek naar de bende kreeg vaart door de inzet van een Engelse undercoveragent, die het vertrouwen van de hoofdverdachte wist te winnen en die in Nederland via zogenaamde pseudokoop anderhalve kilo cocaïne bij hem kocht.

Dwangverpleging

Justitie ziet hoofdverdachte Jan B. als een gewelddadig man en eiste daarom naast de gevangenisstraf van vijf jaar tbs met dwangverpleging tegen hem.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) probeerde B. een criminele organisatie op te zetten naar Engels voorbeeld.

Hij noemde zijn bende de 'Groninger Casual Firm' (GCF) en eiste volgens het OM van zijn veelal jonge leden onvoorwaardelijke trouw. Wie niet wilde luisteren of mee wilde vechten, kreeg te maken met geweld en intimidatie.

Pseudokoop

De rechtszaak tegen de vermeende criminele bende duurde maandag de hele dag. Dinsdag gaat de rechtbank verder met de zaak. Dan komen de advocaten van de verdachten aan het woord.

Zij hebben al aangegeven vraagtekens te zetten bij de pseudokoop. De raadslieden menen dat justitie en politie te ver zijn gegaan door uitvoerig in de bende te infiltreren.