AMSTERDAM - Het is onduidelijk hoeveel Nederlanders zich nog in Libië bevinden. Van zeven mensen is momenteel zeker dat ze nog in het Arabische land zijn, met anderen is het contact verloren gegaan.

Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag aan NU.nl. “Het beeld van het totaal aantal Nederlanders in Libië is diffuus”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

“Met een aantal mensen is het nog helemaal niet gelukt om contact te krijgen. Ook zijn er acht Nederlanders die zelf of via een werkgever of familielid hebben gemeld dat ze in Libië zijn, maar met wie het contact inmiddels is verloren. Het is dus lastig om over die groep uitspraken te doen. We kunnen niet uitsluiten dat zij wegwillen, maar ook niet dat ze het land al hebben verlaten of gewoon willen blijven.”

Of de Nederlanders in direct gevaar zijn is eveneens moeilijk te zeggen. “De situatie verandert van uur tot uur. Maar het is duidelijk dat het land gevaarlijk is”, aldus de zegsman.

Locaties

Met zeven Nederlanders die hebben aangegeven uit Libië weg te willen is momenteel wel contact. Vijf van hen zitten verspreid over het land. Het ministerie doet uit veiligheidsoverwegingen geen uitspraken over hun precieze locaties.

Van een echtpaar is bekend dat het in de hoofdstad Tripoli is. Het koppel heeft aangegeven geëvacueerd te willen worden, maar alleen wanneer hun zestien katten en twee honden mee mogen. Dat is volgens de zegsman erg moeilijk te realiseren.

“De evacuatie van mensen heeft de prioriteit. Zelfs al er toestemming komt om de dieren te vervoeren, lijkt het me bijna onmogelijk dat ze door de Libische douane komen.”

Samenwerking

Buitenlandse Zaken werkt nauw samen met de ministeries in andere landen. Afgelopen weekend vlogen zes Nederlanders met een Britse evacuatievlucht mee, zij arriveren maandagmiddag op Nederlandse bodem. In de nacht van zondag op maandag zijn twee Nederlanders met een door hun werkgever geregelde boot naar Malta gebracht.

Nederland stuurde vorige week tweemaal een transportvliegtuig naar Tripoli om landgenoten te evacuëren. Het is goed mogelijk dat het toestel, als de situatie dat toelaat, opnieuw naar Libië vliegt. "De C130 staat nog steeds stand-by op Sicilië", aldus het ministerie.

Bloedig

De betogingen tegen het regime van Muammar Kaddafi in Libië, die begin februari in navolging van de revoluties in Tunesië en Egypte startten, gaan er tot nu toe zeer bloedig aan toe. De regering drukt de tegenstand met harde hand de kop in.

Exacte gegevens in het voor buitenlanders en journalisten moeilijk toegankelijke land ontbreken, toch kan uit diverse berichten worden opgemaakt dat er zeker duizend doden zijn gevallen.

Hoewel de oppositiebeweging al diverse steden, vooral in het oosten bij de grens met Egypte, in handen heeft, wordt er ook nog op veel plaatsen gevochten. Maandag is het vooral onrustig in Misurata. De stad die aanvankelijk onder controle van de betogers leek te zijn, is maandag het toneel van confrontaties tussen voor- en tegenstanders van Kaddafi.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten