AMSTERDAM - Een grote groep beeldend kunstenaars en sympathisanten bezet zondagochtend het Rijksmuseum in Amsterdam.

De actiegroep 'Schuilen in het Rijks' wil de hele zondag met 650 mensen in het museum schuilen voor het 'gure kunstklimaat in Nederland', zodat andere bezoekers er niet meer in kunnen.

Het museum mag op last van de brandweer namelijk niet meer dan 650 mensen tegelijk binnenlaten.

Bezoekers

Het Rijksmuseum begrijpt de kunstenaars, maar betreurt dat de bezoekers de dupe zijn van de actie, zegt een woordvoerder. Het museum loopt door de actie ook inkomsten mis.

Het Rijksmuseum ontvangt op zondagen ongeveer drieduizend bezoekers. Mensen die het museum willen bezoeken, komen waarschijnlijk voor niets omdat het vol is.

''We staan niet onsympathiek tegenover deze actie’’, zegt een woordvoerder van het Amsterdamse museum. ''De kunstenaars zijn niet tegen het Rijksmuseum en het Rijksmuseum is uiteraard niet tegen kunstenaars.’’

Toch is het museum niet van plan maatregelen te nemen of de schade te verhalen. "Een bezoeker dwingen we uiteraard niet naar buiten als hij langer dan anderhalf uur blijft. Wij behandelen de kunstenaars ook als gewone bezoekers."

Rij

Honderden kunstenaars vormen zondagochtend inmiddels een rij voor het Rijksmuseum. ''Wij willen naar binnen en schuilen’’, legt Eric Jan van de Geer uit.

De actievoerende kunstenaars schuilen in het Rijksmuseum naar eigen zeggen voor het gure politieke kunstklimaat. ''Wij willen ook gewoon naar mooie kunst kijken’’, aldus Van de Geer. Eenmaal in het museum houdt een aantal actievoerders ook lezingen over de collectie van de kunstinstelling. 

Subsidie

Volgens de kunstenaars krijgt de belastingbetaler voor het geld dat naar kunst gaat meer terug dan voor geld dat naar 'een stukje snelweg of de JSF' gaat. Ook is subsidie voor kunstenaars volgens hen noodzakelijk omdat ze anders niet rond kunnen komen.

"Als het goed gaat, komt geld binnen door verkoop van werk", stelt de actiegroep in een verklaring. "Vaak is dat niet voldoende. De kunstenaar moet dan bijbanen nemen tegen lage uurtarieven en met slechte kortlopende contracten, bijvoorbeeld als docent op kunstacademies."

Actie kunstenaars Rijksmuseum