LEIDSCHENDAM - Wie zijn auto kwijt wil in een parkeergarage, is steeds duurder uit, blijkt uit een onderzoek van Detailhandel Nederland. Volgens de brancheorganisatie gebruiken gemeenten de parkeeropbrengsten om de gaten in de begroting te dichten.

Niets van waar, zeggen gemeenten. ''Het grootste deel van de parkeergarages is particulier. Het klopt dus niet dat alle opbrengsten in de gemeentekas komen'', zei een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Detailhandel Nederland heeft 79 parkeergarages in 26 steden onderzocht. Vooral in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Arnhem en Dordrecht zijn de tarieven het afgelopen jaar gestegen.

Twee op de drie parkeergarages in de steden hebben hun tarieven verhoogd, tot soms wel 20 procent.

Particulier eigendom

De gemeente Amsterdam werpt de kritiek ver van zich. De parkeergarage aan het Waterlooplein die Detailhandel Nederland aanhaalt, is weliswaar duurder geworden, maar is particulier eigendom.

Volgens een woordvoerder heeft de gemeente helemaal geen tariefsverhoging doorgevoerd. Ook de gemeente Dordrecht stelt dat de brancheorganisatie de tarieven van de gemeentelijke en particuliere garages door elkaar heeft gehaald.

Verlagen

Detailhandel Nederland pleit ervoor dat gemeenten de parkeertarieven verlagen, of desnoods bevriezen, om zo de detailhandel te stimuleren. Ook op dit punt kan de organisatie rekenen op kritiek.

''Gratis parkeren bestaat niet'', vindt Giuliano Mingardo, onderzoeker regionale en vervoerseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Volgens Mingardo is wetenschappelijk bewezen dat er geen verband is tussen parkeertarieven en de omzet van winkeliers.

Ruimte

De onderzoeker wijst erop dat parkeerplaatsen ruimte innemen en dat dat altijd geld kost.

Als de parkeerder er niet voor hoeft te betalen, betekent dat alleen maar dat de parkeerkosten worden omgeslagen over alle inwoners van een gemeente, of worden verrekend in de prijzen van de producten die bij een winkel te koop zijn. ''En daar is de niet-automobilist de dupe van'', aldus Mingardo.