DEN BOSCH - De 35-jarige Marty K. uit Cuijk is vrijdag veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens onder meer vier verkrachtingen, een poging daartoe, twee aanrandingen en een poging tot aanranding.

De man pleegde de zedenmisdrijven tussen 2007 en 2010 in de wijde omgeving van zijn woonplaats. Hij heeft alles bekend.

K. werd aangehouden nadat hij in de nieuwjaarsnacht van 2010 in Wanroij twee zusjes van de fiets had gereden.

Een van hen werd door hem verkracht, de ander schopte hij zo hard in het gezicht dat ze bewusteloos raakte.

Poging tot doodslag

De rechtbank in Den Bosch ziet dit schoppen als een poging tot doodslag. In tegenstelling tot de officier van justitie beschouwt de rechtbank het van de fiets rijden van de zusjes niet als een poging tot moord, maar als een poging tot zware mishandeling. K. is ook veroordeeld wegens een beroving.

De rechtbank sprak K. vrij van een poging tot verkrachting in 1995 in Bergen op Zoom. Aanranding is volgens de rechters wel bewezen, maar Marty K. kan daarvoor niet worden veroordeeld, omdat de verjaringstermijn inmiddels is verstreken.

Lagere straf

Omdat de rechtbank van een aantal feiten een lichtere variant bewezen acht, komt ze tot een lagere straf dan geëist. De officier van justitie vroeg twee weken geleden Marty K. twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging op te leggen.

De aanklager noemde de werkwijze van K. ''voor veel vrouwen het ultieme schrikbeeld''. Hij sleurde hen op stille, vaak afgelegen plaatsen van de fiets, om hen vervolgens te misbruiken. Sommige slachtoffers waren nog maar 16 jaar oud.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Deskundigen beschouwen K. als verminderd toerekeningsvatbaar. De kans dat hij zonder behandeling in herhaling valt, schatten ze groot. Overigens heeft de man zelf ook aangegeven dat hij hulp nodig heeft.