ZOETERMEER - Het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht is niet in brand gestoken door de Griekse organisatie Conspiracy Cells of Fire. Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is de claim die woensdag op Indymedia.nl verscheen, niet echt.

De geheime dienst heeft vrijdag laten weten geen aanwijzingen te hebben dat de 'cellen van vuur' een Nederlandse tak heeft.

Op de website Indymedia.nl verscheen deze week een tekst die was ondertekend met Conspiracy Cells of Fire, de Nederlandse cel.

Daarin werd verantwoordelijkheid opgeëist voor drie van de vier brandstichtingen van vorig jaar in het nieuwe Rabobank-hoofdkantoor en voor een cyberaanval op de Rabobank. Volgens de AIVD is de verklaring knip- en plakwerk.

De Griekse organisatie eiste vorig jaar de verantwoordelijkheid op voor bompakketten die naar diverse Europese ambassades werden gestuurd.

Brandstichting

In het nieuwe hoofdkantoor van de bank aan de Croeselaan in Utrecht brak in juni, oktober en februari in totaal vier keer brand uit. Het zou in alle gevallen gaan om brandstichting.

De politie in Utrecht onderzocht de melding op Indymedia.nl serieus, meldde zij woensdag. Het onderzoek wordt voortgezet naar wie dan wel verantwoordelijk is voor de brandstichtingen en de aanval op de website, meldde een woordvoerder.

Samengesteld

De tekst van de claim die op internet was geplaatst, is volgens de AIVD samengesteld uit diverse Nederlandse en buitenlandse verklaringen die eerder op onder meer Indymedia.nl zijn geplaatst.

In een van de gebruikte teksten eist de Griekse organisatie de verantwoordelijkheid op voor een bomaanslag in december op een rechtbank in Athene. Zo bedreigde de groep de rechters die het proces behandelen tegen dertien verdachten van het versturen van de bombrieven aan ambassades. Die rechtszaak is in januari begonnen.