AMSTERDAM - Universiteiten willen de studiebeurs afschaffen. Ze vinden dat studenten hun studiegeld moeten lenen. Ook willen ze bijna de helft van de studenten meer collegegeld laten betalen.

Dat blijkt uit documenten van de Vereniging van Universiteiten VSNU die in bezit zijn van Trouw.

De universiteiten hebben twee weken geleden in Parijs gepraat over maatregelen die de bezuinigingen van het kabinet op het hoger onderwijs moeten opvangen.

Uit het verslag van de vergadering blijkt dat niet elke universiteit achter alle onderdelen van het plan staat, maar op hoofdlijnen is er volgens de krant steun voor de gekozen benadering. Zaterdag vindt opnieuw overleg plaats.

Master

De VSNU wil allereerst dat alle studenten hun studiegeld gaan lenen. Het kabinet wil dit alleen voor studenten in de masterfase. In het leenstelsel zou volgens de universiteiten dan wel een beloning ingebouwd moeten worden voor studenten die hun studie snel afronden.

Verder willen de universiteiten dat studenten voor wie ze geen overheidsgeld krijgen meer collegegeld gaan betalen. Het gaat volgens de VSNU om 44 procent van de universitaire studenten, bijvoorbeeld langstudeerders. De universiteiten willen zelf bepalen hoe hoog het collegegeld voor deze groep wordt.

De vereniging stelt ook een algehele studentenstop voor. Vanaf volgend jaar mag het aantal universitaire studenten, als het aan de VSNU ligt, niet meer groeien. Als alle maatregelen worden doorgevoerd hoeven er volgens de vereniging geen gedwongen ontslagen te vallen.