AMSTERDAM - Notoire overvallers moeten na hun celstraf een enkelband met een gps-systeem krijgen. Dat willen politie en justitie. Zo kunnen ze na een overval nagaan welke 'oude bekenden' in de buurt waren, schrijft het AD.

Overvallers zouden ook een verbod moeten kunnen krijgen op het bezoeken van winkelcentra. Politie en justitie willen met deze middelen de aanval openen op het groeiende aantal winkelovervallen.

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (PvdA), voorzitter van de landelijke Taskforce Overvallen, belooft dat politie en justitie overvallers die keer op keer de fout ingaan op de hielen gaan zitten. "Voor veelplegers kennen we geen genade meer."

Doeltreffend

Volgens Aboutaleb gaat het niet altijd om zwaardere straffen. "We moeten vooral doeltreffend straffen." Het OM wil daarom bij rechters afdwingen dat de vrijheid van overvallers na een celstraf kan worden ingeperkt en wil gebiedsverboden of enkelbanden in de straffen opnemen.

Het aantal overvallen is de laatste vier jaar fors gestegen van 1900 naar bijna 2600 per jaar. Een op de twee overvallers gaat na een celstraf weer in de fout.

De maatregelen moeten het aantal overvallen terugdringen en ertoe leiden dat meer zaken worden opgelost.