AMSTERDAM - De branden bij de Rabotoren in Utrecht en de cyberaanval op de website van de Rabobank worden opgeëist door de groepering Conspiracy Cells of Fire. Dat blijkt uit een verklaring op de website Indymedia, een website voor linkse activisten.

De groep claimt in juni, oktober en februari de nog in aanbouw zijnde Rabotoren in brand te hebben gestoken. Ook zegt Conspiracy Cells of Fire verantwoordelijk te zijn voor het platleggen van de Rabobankwebsite dit weekeinde.

Volgens de groepering investeert Rabobank in de wapenindustrie. "Wij geloven niet in een kapitalistisch systeem dat steelt, moordt en oorlog in onze levens brengt. Wij geloven niet in een systeem dat banken helpt bij het herstellen van hun fouten terwijl er mensen sterven van de honger."

"We houden Rabobank verantwoordelijk voor de dood van duizenden mensen, waaronder ook kinderen", aldus de groepering die ook acties tegen Shell, ING, ABN Amro en Randstad aankondigt.

Reactie Rabobank

Een woordvoerder van de Rabobank zegt in een reactie nog nooit van de groepering te hebben gehoord en er geen direct contact mee te hebben gehad. "We moeten nog maar zien of er een link is tussen de branden en de cyberaanval. De politie heeft dit ook opgepikt en onderzoekt het verhaal."

De woordvoerder zegt verder zich niet in het door Conspiracy Cells of Fire geschetste beeld te herkennen. "Wij beleggen niet in controversiële zaken."

Eerlijke bankwijzer

Uit woensdag gepubliceerd onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat naast ING ook Rabobankonderdeel Robeco investeert in bedrijven die nu wapens leveren aan Libië. Vergeleken met 2009 hebben de banken hun wapenbeleid aangescherpt, zo meldt het persbericht.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, FNV, Milieudefensie en de Dierenbescherming. Een woordvoerster van Oxfam Novib benadrukt dat de initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer niets met Conspiracy Cells of Fire te maken hebben.

Cyberaanval

Dit weekeinde lag het netwerk van de Rabobank enige tijd plat, waardoor klanten niet konden internetbankieren. De bank deed aangifte omdat de storing veroorzaakt zou zijn door cybercriminelen.

Door de brandjes die in de afgelopen jaren in de Rabotoren werden aangestoken liep de bouw flinke vertraging op.