EINDHOVEN - Een Nederlands militair vliegtuig met aan boord 32 Nederlanders die in Libië verbleven, is in de nacht van dinsdag op woensdag rond 02.15 uur geland op het vliegveld van Eindhoven.

Aan boord van de KDC-10 zijn naast Nederlanders ook vijftig mensen uit onder meer België, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Burgemeester Rob van Gijzel heeft de passagiers in het vliegtuig begroet. Hij sprak daar met een vrouw die al 31 jaar in Libië woonde.

''Zij vertelde dat ze nog nooit zulke verschrikkingen had meegemaakt in Libië.'' Ook bevestigde de vrouw de geruchten dat er buitenlandse huurlingen het land zijn binnengekomen, die op burgers schieten.

Wegversperringen

Volgens Han Peters, directeur consulaire zaken, zijn er nog zeventig Nederlanders in Libië die weg willen, maar het vliegveld niet op tijd konden bereiken. ''De mensen die nu zijn overgekomen hebben onderweg ook problemen gehad met wegversperringen. Op het vliegveld van Tripoli was het een chaos.''

Het ministerie en de Nederlandse ambassade in Tripoli probeert met hen in contact te komen en hen te helpen.

De Nederlanders die mee konden op deze vlucht zijn voornamelijk mensen die al langere tijd in Libië wonen en werken.

Hulp

Op het vliegveld was medische en psychische hulp aanwezig. De buitenlandse passagiers werden opgevangen door vertegenwoordigers van de verschillende ambassades.

De KDC-10 was om 14.00 uur dinsdagmiddag vertrokken naar Libië om mensen op te halen. Belangrijkste was om toestemming te krijgen voor de landing in Tripoli.

Dat gebeurde, maar lange tijd was er geen volledige zekerheid of dit ook echt zou gaan lukken.

Nieuw toestel

Vanaf vliegveld Eindhoven is woensdagmorgen om half elf opnieuw een toestel vertrokken om Nederlanders uit Libië te halen. Dat heeft een woordvoerder van de vliegbasis laten weten. Het gaat om een C-130 Hercules die eerst naar Sicilië vliegt en van daaruit naar Tripoli.

Het toestel kan vijftig mensen vanuit Libië meenemen. Aan boord zijn verder tien mensen, onder wie de bemanning en hulpverleners. Het ministerie van Buitenlandse Zaken weet niet hoeveel Nederlanders er op de Libische luchthaven wachten tot ze worden opgehaald.

''Het is er op dit moment erg gevaarlijk. Als mensen de luchthaven niet weten te bereiken, kunnen ze ook niet meevliegen. We weten we pas zeker om hoeveel mensen het gaat, als het toestel in de lucht is'', aldus de zegsman van het departement.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Nederlanders uit Libië gehaald