AMSTERDAM - In Amsterdam-Oost is maandag topcrimineel Stanley Hillis doodgeschoten. Hillis is ter plekke overleden aan zijn verwondingen. Het onderzoek is in volle gang, aldus de politie.

Het incident had plaats rond half een in de Fizeaustraat. De daders zijn gevlucht in een blauw of grijs busje. De politie is op zoek naar deze Volkswagen Transporter, die voor het laatst is gezien in de omgeving van de Spaklerweg. Het busje draagt het kenteken 27BNJH.

''De politie waarschuwt mensen bij het aantreffen van het busje of de inzittenden voorzichtig te zijn en direct 112 te bellen.

De inzittenden zijn vuurwapengevaarlijk'', aldus een politiewoordvoerder. Het gebied rond de Fizeaustraat is afgezet voor een grootschalig onderzoek.

Stanley Hillis (1946) is een oudgediende in het Amsterdamse criminele milieu. Zijn bijnaam was de Ouwe.

Advocaat

"De moord komt voor mij als een donderslag bij heldere hemel", zegt de advocaat van Hillis Mark Teurlings. "Ik sprak hem een aantal weken geleden nog. Hij had geen vrees en maakte zich geen zorgen."

"Twee jaar geleden heeft justitie de gepantserde auto van Hillis in beslag genomen", weet Teurlings. "Die wilden ze niet teruggeven. Ik weet niet beter dan dat hij op straat is neergeschoten, maar als dat niet zo is, is dat natuurlijk wel pikant."

Endstra

Volgens onder anderen Willem Endstra, de Amsterdamse vastgoedmagnaat die in 2004 werd geliquideerd, was Hillis een vriend van Willem Holleeder en Dino Soerel. Beiden zitten momenteel gedetineerd, Holleeder onder meer wegens de afpersing van Endstra.

Hillis was al in de jaren zeventig van de vorige eeuw actief in de misdaad. Hij pleegde onder meer een reeks overvallen. In 1979 schoot hij een politieman neer.

Hij wist enkele malen uit de gevangenis te ontsnappen. Na een ontsnapping in 1985 verscheen hij in het tv-programma van Sonja Barend, voorzien van een pruik, een snor en een grote zonnebril, om zijn verhaal te doen.

Onderzoeken

De afgelopen jaren leek het rustig rond Hillis. Zijn naam dook in grote onderzoeken wel op, maar hij gold voor zover bekend niet als verdachte.

Volg berichten op Twitter via NUlive.

Stanley Hillis neergeschoten