AMSTERDAM – Izaan M., de man die in 2005 miljonairsdochter Claudia Melchers ontvoerde, gaat bij de Staat een schadevergoeding eisen van honderdduizenden euro’s. Dat heeft zijn advocaat bevestigd tegenover De Telegraaf.

M. , die vrijdag wegens goed gedrag vervroegd vrijkomt, wil de schadevergoeding wegens “onterecht opgelegde belastingaanslagen”.

M. heeft altijd gezegd dat belastingaanslagen de reden waren dat hij Melchers heeft ontvoerd. In januari van dit jaar bleek dat het gerechtshof van Arnhem de schulden heeft kwijtgescholden. Er zou onvoldoende bewijs zijn geweest voor de beschuldiging van de fiscus dat M. tussen 1998 en 2001 inkomsten genoot uit het witwassen van geld.

Melchers werd op 12 september 2005 voor de ogen van haar kinderen ontvoerd uit haar woning in Amsterdam Oud-Zuid. De kidnappers hielden haar vast in een vakantiehuisje. Drie dagen later kwam ze vrij in de buurt van Arnhem, ze was ongedeerd. Losgeld is nooit betaald.

Leidende rol

Het Hof oordeelde dat M. ''een leidende rol'' in de uitvoering van de ontvoering heeft gespeeld. Een medeverdachte, M.’s neef, was als de bedenker van de kidnapping ''de intellectuele dader''. Hij was niet bij de uitvoering ervan betrokken.

M. werd veroordeeld tot acht jaar cel. Wegens goed gedrag komt hij vrijdag vervroegd vrij. De Telegraaf weet te melden dat hij zo snel mogelijk terug wil naar zijn geboorteland Brazilië.