DEN HAAG - Het Malieveld in Den Haag heeft zich donderdagmiddag gevuld met demonstrerende ambtenaren, leraren en mensen uit de zorg. De vakbonden schatten dat er zo'n tienduizend mensen op het veld staan.

De demonstratie is gericht tegen de bezuinigingen van het kabinet in de publieke sector. Het programma begon rond een uur ’s middags met een toespraak van FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

Ze sprak haar blijdschap uit over zowel het aantal mensen dat op de demonstratie was afgekomen als het aantal verschillende sectoren dat vertegenwoordigd was.

De hoge opkomst zegt iets over de actiebereidheid, vinden de bonden, al zijn er nog geen concrete vervolgplannen te noemen.

Vrije dag

De meeste mensen op het Malieveld, hebben een vrije dag opgenomen. ''Dat is het absoluut waard", zei een demonstrerende militair. ''Dit is de zoveelste bezuiniging op het defensiepersoneel."

Minister Donner (Binnenlandse Zaken) wordt later ook nog op het podium verwacht om zijn visie op de kabinetsplannen te geven. De oppositiepartijen lieten ook van zich horen vanaf het Malieveld.

''Het kabinet vliegt met 130 kilometer uit de bocht als het gaat om de publieke sector’’, aldus Groenlinks-kamerlid Ineke van Gent.

Spandoeken

Aan de demonstratie wordt onder meer deelgenomen door medewerkers van de Belastingdienst, defensie, het stadsvervoer, de jeugdzorg, boswachters en mensen uit het onderwijs.

Zij hadden spandoeken bij zich met teksten als 'Kinderen met problemen gaan we toch zeker geen hulp ontnemen' en 'wij willen blijvend erkenning en respect van het kabinet'.

Het kabinet-Rutte wil miljarden euro's korten op de publieke sector. Volgens berekeningen van Abvakabo zouden daardoor 110.000 banen op de tocht staan. In de publieke sector werken volgens de bonden ongeveer 2 miljoen mensen.

Loonsverhoging

Rijksambtenaren grijpen de manifestatie aan om voor loonsverhoging te pleiten. De onderhandelingen over de nieuwe cao zijn vastgelopen en de vakbonden hebben al aangekondigd dat er acties komen. De bonden vinden ook dat de bezuinigingen op de rijksdienst niet tot gedwongen ontslagen mogen leiden.

De demonstratie is onder meer georganiseerd door de bonden van FNV, CNV, MHP en de Unie.

Bekijk alle foto's van de demonstratie op NUfoto