AMSTERDAM - Twee Groningse studenten hebben de OV-chipkaart voor studenten gekraakt. De twee hebben een programma gemaakt waarin zij binnen twee seconden van een week- een weekendkaart kunnen maken, en andersom.

De studenten claimen in de Universiteitskrant Groningen nu altijd gratis te kunnen reizen, zonder dat een conducteur het merkt.

"De OV-chipkaart is een project geweest van drie miljard euro en wij, twee studenten, zijn er een maand mee bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen", zegt het duo. "Hadden we er fulltime aan gewerkt, had het een week gekost."

Studenten krijgen van de overheid een Studenten ov-chipkaart. Ze moeten dan wel de keuze maken of ze door de week of in het weekeinde gratis willen reizen.

De twee studenten hebben een softwaretool ontwikkeld waarmee ze van een weekkaart een weekendkaart kunnen maken en andersom, waardoor ze nooit een kaartje hoeven te kopen.

Schoolopdracht

Een van de twee studenten kreeg vanuit zijn opleiding technische informatica aan de Hanzehogeschool de opdracht de veiligheid van passystemen te onderzoeken. Nadat hij eerst de medewerkerspas van de hogeschool had gekraakt, boog hij zich over de ov-chipkaart.

Hij schakelde hierbij de hulp in van het bedrijf Online24, dat gespecialiseerd is in de veiligheid van computersystemen en gerund wordt door een medestudent. Binnen een maand lukte het de twee de kaart te kraken. Als ze er fulltime aan hadden gewerkt, dan was het in een week gelukt, beweren ze.

Student informatica

Volgens de studenten wilden ze vooral aantonen dat de chipkaart slecht beveiligd is. Ze zijn dan ook niet van plan hun ‘kraakmethode’ met andere studenten te delen.

''Maar iedere student technische informatica zou het in principe ook moeten lukken.” Het duo heeft de producent van de ov-chipkaart, Trans Link Systems, van zijn bevindingen op de hoogte gebracht.

Fraudelijst

De producent van de ov-chipkaart, Trans Link Systems, liet weten dat ook deze vorm van fraude bekend is. De gehackte kaarten worden meteen getraceerd, zodra ermee wordt gereisd.

''De kaart komt meteen op de fraudelijst te staan en is daarmee onbruikbaar”, aldus een woordvoerster.

Aangifte

Trans Link Systems heeft in januari aangifte gedaan van fraude met ov-chipkaarten. Toen was het hackers gelukt om het saldo illegaal te verhogen.

Eind januari werd al bekend dat de normale OV-kaart definitief gekraakt is. Gratis reizen werd voor iedereen mogelijk dankzij gemakkelijk te gebruiken Windows-software en een kaartlezer van dertig euro.

NS

De Nederlandse Spoorwegen noemen het ''oerdom'' als studenten ertoe overgaan om hun kaart te kraken. ''Op de kaart staan pasfoto en naam. Na een tijdje loop je tegen de lamp. Dan ben je je reisrecht kwijt, misschien wel je beurs en mogelijk je carrière als je een strafblad krijgt. Ga niet lopen rommelen. Het risico is enorm'', waarschuwt de NS.