URK - De gemeente Urk gaat het gebruik en bezit van softdrugs in de openbare ruimte verbieden. Dat zei een woordvoerster van de gemeente woensdag.

Wie met een jointje of een paar gram wiet op zak staande wordt gehouden, gaat onverbiddelijk op de bon.

De voltallige gemeenteraad van Urk gaf dinsdagavond tijdens een commissievergadering aan voorstander te zijn van het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om softdrugs van het voormalige eiland te bannen.

Urk wijkt daarmee af van het landelijke gedoogbeleid, waarbij het bezit van maximaal vijf gram hasj of wiet is toegestaan.

Beleid

Volgens de zegsvrouw is burgemeester Kroon het niet eens met het beleid van de overheid en deelt de gemeenteraad zijn mening. De raad zal naar alle waarschijnlijkheid tijdens de gemeenteraadsvergadering op 3 maart zijn fiat geven.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie beraadt zich nog op een reactie op het voornemen van de gemeente Urk.

PvdA

De PvdA in de Tweede Kamer staat achter het voornemen om drugsgebruik onder jongeren tegen te gaan. "Het is een heel goed signaal, Urk kiest alleen de verkeerde manier", zegt Kamerlid Lea Bouwmeester tegen NU.nl.

"Verstandiger is om het blowen te voorkomen door ouders en kind voor te lichten. Nu wordt er een boete opgelegd als het al te laat is en jongeren de joint al hebben", aldus de politica.

APV

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie kunnen gemeenten in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor aangewezen gebieden het gebruik van softdrugs verbieden.

Het is wel de bedoeling dat dit met de politie en het Openbaar Ministerie wordt afgestemd.