HARLINGEN - Een vrouw van 62 jaar uit Harlingen is zwanger van haar eerste kind. Dat heeft een familielid van de vrouw maandag naar buiten gebracht via de Leeuwarder Courant.

De alleenstaande vrouw heeft een behandeling ondergaan bij een vruchtbaarheidskliniek in Italië.

Het kind wordt in maart verwacht.

De toekomstige moeder vindt de zwangerschap een privékwestie en wil tot de geboorte niet in de openbaarheid treden, aldus een woordvoerder van de familie. Ze heeft haar familie en vrienden inmiddels wel op de hoogte gesteld.

''Ze zoekt geen publiciteit en zit daar evenmin op te wachten. Tot de bevalling worden er geen details naar buiten gebracht.'' Volgens de woordvoerder maken de vrouw en het ongeboren kind het goed.

Sporadisch

Jaarlijks bevallen in Nederland niet meer dan enkele tientallen vrouwen ouder dan 45 jaar van een kind. ''Aanstaande moeders van boven de zestig komen slechts sporadisch voor,'' zegt professor Jan Kremer, ivf-specialist aan het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen.

Eiceldonatie bij vrouwen boven de 45 jaar is in Nederland niet toegestaan. ''De gezondheidsrisico's voor moeder en kind zijn te groot'', zegt ivf-specialist Jan Kremer. Er is dan een verhoogde kans op suikerziekte, groeistoornissen, vroeggeboorte en overlijden.

''Ook het vaatstelsel van een 62-jarige moeder is er niet op gemaakt om zwanger te worden.''

Buitenland

Nederlandse vrouwen die op latere leeftijd toch via ivf een kind willen, moeten dan uitwijken naar speciale klinieken in landen als Groot-Britannië, Spanje en Cyprus. Daar geldt andere en soepelere regelgeving.

Volgens Kremer is niet bekend hoeveel vrouwen in het buitenland een ivf-behandeling ondergaan. ''Maar het zijn er niet veel.''

Oudste

De vrouw in Harlingen is overigens niet de oudste moeder. In 2005 schreef de Roemeense Adriana Iliescu geschiedenis door op 66-jarige leeftijd middels ivf moeder te worden van dochter Eliza. Het meisje is nu 7 jaar.

Vorig jaar november liet moeder Iliescu, inmiddels 72, weten dat ze nog een tweede kind wil. In 2008 beviel een 70-jarige Indiase vrouw van een tweeling. Zij wordt gezien als de oudste moeder ooit.