AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam wil raadsheer Tom Schalken, arabist Hans Jansen en Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks als getuigen horen in het proces tegen Geert Wilders.

Hendriks was gastheer bij het etentje in mei, waar de raadsheer van het gerechtshof in Amsterdam en Jansen beiden aanwezig waren.

Volgens Jansen, getuige voor Wilders, heeft Schalken hem er die avond van willen overtuigen dat de beslissing Wilders te vervolgen, juist was.

Openbaar

De PVV-leider is blij met de beslissing van de rechtbank de drie getuigen te horen.

Deze verhoren gaan over de vraag of Schalken, die meeschreef aan de vervolgingsopdracht tegen Wilders, getuige Jansen heeft geprobeerd te beïnvloeden. Wilders zei maandag dat hij er zich op verheugt Schalken een paar pittige vragen te stellen in de openbaarheid.

De getuigen Schalken, Jansen en Hendriks zullen in het openbaar in de rechtszaal worden gehoord, kondigde de rechtbank aan. De rechters hebben deze personen ambtshalve opgeroepen, wat betekent dat de rechtbank ze als eerste mag ondervragen.

Afgewezen

Wilders is wel teleurgesteld dat ook deze rechtbank het overgrote deel van de deskundigen die hij wilde laten horen, heeft afgewezen. De rechtbank ziet geen meerwaarde in de verklaringen van zeventien rechtsgeleerden, islamdeskundigen en islamervaringsdeskundigen.

Van hen heeft de vorige rechtbank er drie gehoord en de huidige rechters vinden dat voldoende. Bovendien kan de verdediging zelf verklaringen van deskundigen aan het dossier toevoegen.

Wilders kondigde aan dat te zullen doen. Hij wil de islamdeskundigen ondervragen en hun verklaring op video opnemen. Als hij die videoverslagen niet in de rechtszaal mag laten zien, zal zijn advocaat Bram Moszkowicz ze voorlezen, zei de politicus.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Rechtszaak Wilders