AMSTERDAM – De NS vreest dat het tijdens Koninginnedag een chaos wordt in de treinen van en naar de hoofdstad. Het bedrijf heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan in een brandbrief gevraagd om hulp.

Dit meldt de krant Metro maandag. “Er hoeft maar iets mis te gaan en er is een reële kans op een groot openbare-orde-probleem”, aldus de NS in de brief.

Het bedrijf hoopt dat Van der Laan bepaalde evenementen een uur eerder zal laten stoppen, om zo een betere spreiding te krijgen van reizigers.

Extra inzet

De NS vraagt de burgemeester in de brief ook om extra inzet van politie en justitie, zodat in treinen en op stations meer alcoholcontroles kunnen worden uitgevoerd.

“Beschonken en van pilletjes stuiterend publiek bedreigt elkaar, maar ook ons goedwillende reizigers en personeel. Als dank voor vervoer worden vernielingen aangebracht en overdadig afval, braaksel en urine achtergelaten in treinen en op stations”, zo omschrijft het bedrijf de problemen.

De NS is bovendien van plan alternatieve vertrekroutes en -tijden vanaf andere stations aan te bieden, om het Centraal Station te ontlasten.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive