AMSTERDAM - Enkele tientallen mensen demonstreren zaterdag in Amsterdam tegen het huisvestingsbeleid van het kabinet-Rutte. De betogers verzamelden zich rond een uur op de Dam, waarna ze door de stad trekken naar het Jonas Daniël Meijerplein.

De actievoerders verzetten zich onder meer tegen de afname van het aantal sociale huurwoningen als gevolg van sloop en verkoop. Dit leidt volgens hen tot grote schaarste en woningnood.

''Het blijkt dat sloop vaak niet nodig is en dat het de verhuurder vooral gaat om de grondwaarde: mooie locaties waarop dure huur- en vooral dure koopwoningen worden teruggebouwd'', aldus de organisator van het protest, Stop Afbraak Sociale Huisvesting (SASH).

''Veel bewoners kunnen de hoge woonlasten niet of nauwelijks betalen. Overigens behoren de woonlasten in Nederland tot de hoogste van Europa.''

Desastreus

De betogers betitelden de plannen van het kabinet als ''desastreus''. Ze droegen spandoeken en protestbordjes bij zich waarop onder meer stond geschreven: 'Wonen is een recht, stop de sloop' en 'Laat je niet wegsturen, wij eisen betaalbare huren'.

De Amsterdamse wethouder voor wonen en wijken, Freek Ossel (PvdA), nam een protestbrief in ontvangst. SASH heeft die ook naar minister Piet Hein Donner (Wonen, Wijken en Integratie) gestuurd.

Betaalbaar wonen

Ossel zei dat ook hij streeft naar betaalbaar wonen in de stad, maar benadrukte dat je soms letterlijk door muren heen moet breken om verder te komen. Hij uitte kritiek op Donner, die volgens de wethouder veel te stil is en in actie moet komen voor de middeninkomens.