RIJSWIJK - Er komt een landelijk netwerk van alcoholpoliklinieken voor de behandeling van jonge comazuipers.

De Delftse kinderarts Nico van der Lely gaat de komende drie jaar twintig ziekenhuizen helpen een eigen afdeling daarvoor in te richten.

Dat heeft Van der Lely zaterdag bevestigd na een bericht in de Volkskrant.

In 2009 belandden vijfhonderd jongeren met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp. Vorig jaar waren dat er rond de zevenhonderd, al zijn die cijfers nog niet compleet.

Lichamelijke hulp

Momenteel zijn er vier alcoholpoli's - in Delft, Eindhoven, Hoorn en Leeuwarden. In de klinieken wordt lichamelijke hulp geboden, maar krijgen betrokkenen ook voorlichting, is een kinderpsycholoog beschikbaar en wordt eventueel doorverwezen naar andere instanties.

Volgens Van der Lely zijn de twintig extra afdelingen ''helaas hard nodig. Ik ben blij dat ik ze kan openen''.

Over het algemeen lijkt het comazuipen (extreem veel alcohol drinken door jongeren) toe te nemen, gebeurt het ook vaker op jongere leeftijd en gaat het bovendien nog eens om gemiddeld behoorlijke alcoholpromillages. ''Ze drinken zich vaak volledig door het lint.''

Piek

Een flinke piek in de cijfers treedt volgens Van der Lely vooral op vanaf 16 jaar. Dat is de leeftijd waarop alcoholgebruik volgens de wet is toegestaan.

''Dat moet echt omhoog naar 18 jaar. Dan is de lichamelijke schade wat minder, maar 18-jarigen kunnen bovendien veel bewuster bedenken of en waarom ze alcohol gebruiken.''