DEN HAAG - De maximumsnelheid kan op een flink aantal snelwegen worden verhoogd. Op tientallen trajecten behoort het nieuwe maximum van 130 kilometer per uur tot de mogelijkheden en ook zijn er plekken waar de snelheid van 100 naar 120 kilometer per uur kan.

Dat blijkt uit een inventarisatie van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) die in handen is van De Telegraaf.

De snelheidsverhoging is een afspraak uit het regeerakkoord. Onlangs kwam in diverse media naar buiten dat er slechts op vier proeftracés het gaspedaal dieper mag worden ingetrapt, maar Schultz heeft er nu acht gevonden waar spoedig harder mag worden gereden.

Als de proeven aanslaan kan vanaf de zomer op tientallen trajecten rapper worden gekoerst.

Een derde

''Ik wil ervoor zorgen dat deze kabinetsperiode minimaal op een derde van de A-wegen 130 kilometer ingevoerd kan worden'', aldus Schultz in de krant.

''Waar het kan gaat het gebeuren. Het gaat mij om doorrijden, dus waar op zo veel plekken nu maar 100 kan worden gereden, moeten we kijken of we ten minste naar de 120 toe kunnen.''

Ingewikkelde wetswijzigingen voorziet ze voorlopig niet, omdat ze de tracés de status van experiment geeft.

Harder rijden kan straks grotendeels buiten de Randstad. ''Daarbinnen lopen we sneller tegen de milieunormen aan, vanwege het drukke verkeer overdag'', legt de VVD-bewindsvrouw uit.

Afsluitdijk

In eerdere berichten werd al de Afsluitdijk (A7) prominent genoemd als plaats waar de snelheid omhoog kan.

Ook de A6 tussen Almere en Joure, de A2 (Everdingen-Deil) en A16 (Moerdijk-Breda) zou Schultz op de korrel hebben voor de testfase, zo bleek toen al. Inmiddels worden bijvoorbeeld ook delen van de A17 genoemd, evenals de A32, A37 en A58.