DEN HAAG - Nederland en de Europese Unie staan klaar om Egypte te helpen bij de overgang naar een democratie en de voorbereidingen voor vrije verkiezingen. Dat maakten premier Mark Rutte en minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) vrijdag duidelijk na het aftreden van de Egyptische president Hosni Mubarak.

Het kabinet wil een breedgedragen overgangsregering. Het mag volgens Rosenthal niet zo zijn dat in Egypte voor langere tijd een militair bewind de macht gaat uitoefenen.

''Want nu begint het werk pas echt, er is veel te doen'', aldus Rosenthal. Volgens hem zijn hervormingen nodig op het gebied van de rechtsstaat, mensenrechten en economie.

Premier Rutte sprak van een historische gebeurtenis in Egypte. ''Vandaag overheerst de hoop op een verandering ten goede. Laten we er niet alleen op hopen maar ook aan werken dat die belofte daadwerkelijk wordt ingelost'', stelde de premier.

Een kans

Partijen in de Tweede Kamer drongen er vrijdag eveneens op aan dat Nederland en de Europese Unie waar mogelijk Egypte bijstaan. Fracties willen dat na het vertrek van Mubarak democratie ook echt een kans krijgt. ''Nu komt het erop aan dat er geen andere dictator voor Mubarak in de plaats komt'', aldus D66-leider Alexander Pechtold.

Alom was er vrijdag in Den Haag respect voor de manier waarop de Egyptische demonstranten zich de afgelopen weken hebben ingezet voor een andere toekomst.

Moed

''Dankzij de moed en vasthoudendheid van zo veel Egyptische burgers heeft hun roep om vrijheid en verandering gehoor gekregen'', stelde ChristenUnie-Tweede Kamerlid Joël Voordewind.