GOUDA - De politie heeft de afgelopen dagen nog eens tien jongeren gearresteerd voor betrokkenheid bij de mishandeling van een 15-jarig meisje in december in Gouda.

Dat heeft de politie Hollands-Midden vrijdag bekendgemaakt. De groep jongeren sloeg het meisje en pakte haar fiets af. Het geweld werd gefilmd en vervolgens op internet gezet.

Door het filmpje is de identiteit van de betrokken jongeren bekend geworden bij de politie. Dinsdag pakte de politie al twee meisjes van 13 en 14 jaar op voor hun vermoedelijke aandeel. Die komen uit Gouda en Stolwijk.

Woensdag, donderdag en vrijdag volgden de andere tien. De verdachten zijn tussen de 13 en 15 jaar oud en worden verdacht van openlijke geweldpleging.

Onderzoek

De politie begon het onderzoek naar de mishandeling in december, maar dat leidde niet tot de verdachten. Nadat het onderzoek in januari was stopgezet, kreeg de politie begin februari internetbeelden van de mishandeling in handen.

De identiteit van de verdachten kon de politie toen vrij snel achterhalen. Mogelijk worden er de komende tijd nog meer arrestaties verricht. Van de verdachten is er een eerder met politie en justitie in aanraking geweest.

Negen van de twaalf verdachten zijn na uitgebreid verhoor vrijgelaten, vertelt Dick van Gooswilligen van de politie Hollands Midden. Drie jongeren zitten nog vast. Twee van hen komen binnenkort vrij. Een van hen wordt maandag voorgeleid aan de onderzoeksrechter die beslist of zijn voorarrest wordt verlengd.

Ouders

''De jongeren hebben via hun ouders een brief van de politie gekregen om op het politiebureau te komen'', legt Van Gooswilligen uit. ''Daar zijn ze intensief gehoord in het bijzijn van hun ouders en advocaten. Negen zijn daarna heengezonden.''

De ouders hebben volgens hem geschokt gereageerd en hebben alle medewerking aan het onderzoek toegezegd. ''Deze zaak heeft tot veel commotie geleid, niet alleen in Gouda, maar in het hele land'', aldus Van Gooswilligen.

Het meisje was een willekeurig slachtoffer, verduidelijkt de politieman. ''Er was enorm veel sneeuw. De verdachten zijn allemaal scholieren en gingen met sneeuwballen gooien. Uiteindelijk ontaardde dat in dit vervelende incident.''