AMSTERDAM - Burgemeesters in Noord-Holland nemen maatregelen om Koninginnedag veilig te laten verlopen. Als het aan de burgemeesters ligt, worden notoire overlastgevers dit jaar hard aangepakt en strenger gestraft.

De burgemeesters treden hierover in overleg met het Openbaar Ministerie, kondigde een woordvoerder van de gemeente Amsterdam vrijdag aan.

De gemeenten Haarlem, Zaanstad, Alkmaar, Enkhuizen, Purmerend, Hoorn en Amsterdam gaan in de aanloop naar de landelijke feestdag met elkaar samenwerken.

Ze vinden dat de veiligheid op Koninginnedag onder druk staat als gevolg van de grote stroom bezoekers naar Amsterdam en het wangedrag van sommige feestvierders. Vooral op de Noord-Hollandse spoorlijnen is jaarlijks op 30 april sprake van wangedrag.

Met name in Amsterdam heeft de viering te lijden onder feestvierders die overlast veroorzaken, vaak onder invloed van drank of drugs.

Sanctie

Mensen die zich dit jaar misdragen op Koninginnedag worden geregistreerd en er wordt gekeken of zij voor volgend jaar een sanctie opgelegd kunnen krijgen op grond van de nieuwe wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast (de voetbalwet).

Om te voorkomen dat iedereen naar Amsterdam reist, onderzoeken de grote gemeenten in de provincie de mogelijkheden of ze dit jaar een evenement met een regionale uitstraling kunnen organiseren.

Spoor

Ook het toezicht op en rond het spoor wordt verbeterd, onder meer met camera's op stations en in treinen om daar het alcoholverbod te kunnen handhaven. Ook willen de gemeenten en politie informatie over notoire overlastgevers onderling beter uitwisselen.

De burgemeesters voerden afgelopen week gezamenlijk overleg over Koninginnedag. Hierbij waren tevens afgevaardigden van de Nederlandse Spoorwegen (NS), het KLPD en de politie Amsterdam-Amstelland aanwezig. Na 30 april willen de burgemeesters de koninginnedagviering evalueren met het oog op het feest in 2012.